20 Januari 2010

YONG TAU FU

Standby nak bubuh kuah ni tau...

 

 
Taraaa...... emmm sehingga menjilat jari. Kangkung tu ina ambil kat kebun je...Ade le buat kebun sikit2, nanti ina n3 kat sini ye.

 
Ni my husband yg snap the picture, dia pun nak tumpang juga rupanya.
Apa tunggu lagi....jom makan! Nak tau kat mana ina dapat resepi ni?
Tentulah kat myr...terimakasih minami.


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

10 tangkai cili kering  - digoreng
gula melaka
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air

Cara-cara :

1.  Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
     setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. 

2.  Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan,
     Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. 

3.  Masukkan garam dan gula(jika gula melaka kurang manis). 

4.  Tabur bijan goreng dan siap untuk dihidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan