19 Januari 2012

KENTANG PUTAR

Hasil cubaan pertama kali. Boleh tahan jugak rasanya. Anak2 & husband suka. Nanti nak buat lagi. Resepinya nanti Ina masukkan ye. Rupanya tak la susah sangat nak buat.


Inilah rupanya. Ina suka letak lada sulah byk2...sedap!


Kena kasi pekat lagi ni...

Dah jumpa resepinya. Minta izin ye daunpandan.

SOS KENTANG PUTAR KFC
Daunpandan myr

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

650 ml air
1 kiub ayam
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 camb sos tomato/cili
1 camb sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat – utk warna je
sedikit serbuk lada sulah
garam – jika perlu
Daun saderi jika suka

Cara-cara

1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.

2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.

3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.

4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.

NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

KENTANG PUTAR

BAHAN:


8 – 10 biji ubi kentang – rebus empuk
1 camb mentega
½ cawan susu cair/segar (Ina guna air je)
sedikit lada hitam/sulah
Garam


CARA:

1. Campur semua dan lecek halus.
2. Masukkan susu ikut pekat yg disukai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan