28 September 2012

MASAKKAN IKAN LA PULAK

ACAR IKAN

BAHAN:

4 ekor ikan (ina guna ikan kembung je) - digoreng  (ikan tongkol pun ok gak!)
2 bj bwg besar - belah 4 - ambik sedikit utk tumis
3 ulas bwg putih
1" halia (opt)
Sedikit timun - buang biji potong 4 mcm dlm gmbr
Sedikit carrot - potong 4
2 bj cili merah - belah 2
1 camt bj sawi
4 camb cuka
Garam dan gula
Air - ikut selera

CARA:

1)  Tumis bwg2 + biji sawi - smpi layu + air + cuka - mendidih + sayuran + ikan.
2)  + garam dan gula(elok buh lebih sikit sbb masakkan ni sedap jika manis...terpulanglah selera masing2)
3)  Biar mendidih dan sayur empuk - tutup api.  Selamat mencuba!

Ina suka bubuh bwg byk...manis rasanya.

Rasa manis2 gitu...barulah kena.

*********************************************************************

Ini kuah utk ikan sweet sour.  Maaf ye sbb tak sempat nk snap gambar ikannye...hihi.  Air tangan suami ina...dia memang pakar masakkan ni.  So biar je lah dia buat sendiri.  Anak2 memang suka.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan