28 September 2012

SUHUN MASAK JAWA

Ini masakkan jawa..bahan2nye main campak2 je...tp memang Ina suka sgt makanan ni.  Kira kenalah dgn selera sendiri.  Bubuh suhun byk2 lagi sedap.

BAHAN:
1 bungkus suhun - direndam
1 bungkus tempe - digoreng
Cili padi ikut pedas sendirilah ye
Bawang merah - tumbuk bersama cili tadi
Udang basah
Kacang pjg
1 btg serai - ketuk
Santan
Limau kasturi - ambil airnye
Gula
Garam
Sedikit belacan

CARA:

1) Tumis bhn tumbuk + serai dan bhn2 lain kecuali suhun dan santan.serta limau.
2) Masukkan suhun + santan + garam + gula.+ air limau...rasalah masin manisnye.
3) Siap dimakan.  Sedap ketika panas.



Sedap jika dimakan begitu sahaja. Tambah2 ketika masih panas.

Kalau nak masak basah2 sikit pun boleh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan