28 September 2012

MASAK TANPA JEMU

Masakkan ni Ina ambik resipinya dari Kak YatieChedet.myr.  Ina bg nama lain sikit...hihihi. Resipi Ayam Goreng Tomyam.  Jom tengok resipinye...

AYAM GORENG TOMYAM
sumber: YatieChedet.myr

BAHAN:

5 ketul ayam-goreng 1/2 masak stlh dilumur garam & kunyit
1 camb sos tomyam
3 btg serai - ketuk
3 helai daun limau purut
5 bj cili padi merah dan hijau - ketuk
1 labu bwg besar dipotong 4
4 ulas bwg putih - cincang/tumbuk
sepokok daun ketumbar - hiris kecil
(Ina tak buh garam sbb pes tomyam dah masin)

CARA:

1)  Tumis dgn sikit minyak, bwg putih + serai + daun limau + bwg besar.
2)  Masukkan sos tomyam + ayam + cili dan daun ketumbar.  Sekiranya suka berkuah tmbh sikit air &
     didihkan.
3)  Kalau nak jdkan sup tomyam knalah + air limau nipis.

Beginilah rupanya.  Pes tomyam tu mmg nmpk kemerahan gitu.

Ina potong kecil2 ayam tu.  Sedap rasanya...terima kasih kak yatie ye.




*******************************************************************
 Kalau semangat rajin dtg tetiba mmg hampir setiap hari Ina try resipi2 baru.  Family je lah yg jd tukar test rasa sedap atau tidak.  Klu sedap, pasti buat lagi....klu tak...huhuhu.    Resipi ni mcm ala masak lemak jugak.

AYAM MASAK PADANG


Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
150ml santan (boleh tambah atau kurang)
50ml susu cair-ina tak buh
garam dan sedikit gula
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur

Bahan-bahan kisar :

3 tangkai cili merah (dibuang biji)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
8 bj cili api
sedikit kunyit hidup

Cara-cara :

1)    Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
2)    Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
3)    Masukkan santan dan susu cair.
4)    Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.


 
 

********************************************************************

AYAM MASAK MERAH

Tentu ramai yg dah pakar masakkan ni kan so tak payahlah ina letakkan resipinye.

Ina masak main agak2 je.

***********************************************************************

AYAM PAPRIK CARA ina

Masakkan ni pun ina ikut citarasa sendiri jugak.

**********************************************************************

AYAM MASAK KURMA


BAHAN2NYA:-)
600 gram ayam- potong ikut suka                       2 biji ubi kentang- belah 4                                          1 helai daun pandan- disimpul                             2 batang serai- diketuk
1 liter santan                                                        1 1/2 sudu besar kerisik
1 camb gula Melaka (ina guna gula pasir)         1 keping asam gelugor
1 biji cili merah- belah 2                                      1 biji cili hijau- belah 2
1 biji bawang besar- belah 6                                2 biji tomato- belah 4
3 camb penuh rempah kurma                              1 btg carrot – potong 1” memanjang
                          1 cams rempah kari daging                                 Daun bawang                                                          Garam secukup rasa                                           Daun sup

BAHAN KISAR (INA TUMBUK)
1 biji bawang besar                                                3 ulas bawang putih
1 inci halia                                                              1/2 inci lengkuas (ina tak guna)
3 biji buah keras                                                     3 biji cili merah (ina guna 5 bj cili padi)
1 sudu teh lada hitam                                            

BAHAN TUMIS
4 biji bawang merah- hiris                                     2 ulas bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis                                     1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih                                       3 biji buah pelaga

CARA:

1)    Tumis bhn tumis & kisar + serai + rempah2 + daun pandan smpi pecah minyak.
2)    + Kentang + carrot + ayam + sikit air – biar empuk baru masukkan bahan2 lain.
3)    Biar kuah agak pekat – angkat & tabur daun bwg dan sup.



Ina rasa ini adalah antara resipi yang paling sedap setakat ni.  Sebelum ni Ina pernah juga try pelbagai resipi masak kurma tp.....tak menepati citarasa seisi keluarga.  Sekarang, alhamdulillah dgn adanya resipi ni 1 family dah suka mkn masakkan kurma.  Terima kasih tuan empunya resipi.

Buat pekat2 gitu. Terasa rempahnya.

Sekarang...dah kira terror la sikit kan...hihihi

Memang sedaaaaap!  Tak rugi mencuba tau!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan