04 Oktober 2012

BUAT KEK LAGI

Alhamdulillah, suka sangat buat kek pisang blended ni.  Dah la mudah sgt nak buat sedap pulak tu!  Memang tak rugi ambik resipi ni.  Sebenornya Ina malas nak keluarkan mixer...jenuh nak membasuhnye nanti...hihihi  so cari2 la resipi yg guna blender je...akhirnya terjumpa la resipi kek ni.  Dah lupa la sape punya.  

KEK PISANG BLENDED
SUMBER: periuk tanah.blog.

Selalu try..mmg sedap!!!

Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/nangka(2 bj)/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak/mentega cair
3 biji telur gred A
1 ½ cwn tepung gandum diayak bersama 1 camt baking powder & 1 camt soda bikarbonat
1 camb air limau nipis (opt)
1 camt esen pisang/ esen vanilla

Cara-cara:
1. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
2. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
3. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
4. Bakar.

Ina tabur choc. rice nak bg anak2 terpikat. Alhamdulillah mrk memang suka tersangat2 kek ni.

Ada kesempatan memang ina bawa bekal ke tempat kerja bg kwn2 rasa...ehmmm...mrk pun suka, siap mintak resipi lg.  Dah berkali2 kek ni ina buat...tak jemu2.  Pantang ada pisang mesti buat punya...

Teksturnya sungguh gebu dan moist sekali.  Ina guna planta cair.  Semua kek ina bakar dlm periuk bingka ni.. senang dan jimat gas.  Hasilnya pulak sgt memuaskan.

Pisang pe ni ye..ina pun kurang pasti...ambik kt kebun, suami yg tanam.  Saiznye kecil2 je.  Dia kata pisang berangan tp knapa kecil sgt.  Tak kisahlah...janji sedap rasanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan