Sedap la masakkan ni. Ina ambik resipi kat Radio Perak. Sebenarnya ramai yg dah buat masakkan ni kan? Cuma Ina je baru try sbb anak2 tak berapa pandai nak makan petai.
BAHAN:
BAHAN HIRIS:
2 Cili hijau dan merah (ina tumbuk cili padi sikit - kasi pedas)
2 ulas bwg putih
3 bj bwg merah (ina guna 1/2 bj bwg bsr)
1" halia
1/2 kg perut - direbus - hiris nipis (jgn nipis sgt)
2 kpg petai
Udang
Sedikit belacan
1-2 bj limau kasturi
1/2 mgkk santan
garam dan gula
CARA:
1) Tumis bahan hiris + perut dll bhn.
2) + air limau kasturi...rasalah masam manisnye. Siap...
CARA:
1) Tumis bahan hiris + perut dll bhn.
2) + air limau kasturi...rasalah masam manisnye. Siap...
Ala2 masakkan jawa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan