23 Oktober 2012

KEK CHOC. BLENDED

KEK CHOC. BLENDED 
(asalnye kek butter blended)

Ambik resipi kak fida.myr.

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak (tpg gandum + 2 camt b.powder + ½ soda)
1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
250 g mentega cair 
1 1/4 cawan susu segar/susu cair
4 biji telur (ina guna 3 bj 'A')
1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)
NOTA: ina buh 5 cams koko – buat kek koko

Cara-cara
1)    Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
2)    Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
3)    Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
4)    Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hingga masak.

Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.

Sedap...rasa lemak2 gitu...

Kasi garing sikit...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan