21 Februari 2013

KEK KOKO KISAR


Sumber: K.Fida myr
  
Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

2 ½ cwn tepung naik sendiri - ayak = (tpg gandum + 2 camt b.powder + ½ soda)
1 ¾ cwn gula halus (boleh kurangkan)
250g mentega cair 
1 1/4 cawan susu segar/susu cair
4 biji telur
1 sk esen vanilla/esen perisa buah2an pilihan
5 cams serbuk koko 

NOTA: Nak buat kek marble pun boleh.
 
Cara-cara

1)  Blend semua bahan kecuali tepung dan esen. Tuangkan 
     adunan ini ke dalam mangkuk

2)  Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau rata + esen
     dan kacau lagi hingga sebati.

3)  Tuang adunan ke dalam loyang.

4)  Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam.

********************************************************************** 


Kek Koko yang mudah.  Guna blender je.


Ambik resipi Kak Fida di myr.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan