21 Februari 2013

KEK LAGI

KEK COKLAT LEMBAB (BAKAR or KUKUS)
sumber: Kak fida.myr

Bahan-bahan ( loyang 9 inc ) 

Bahan A (MASAK – BIARKAN SUAM) :- 
300 g susu sejat/cair (dalam tin) = ( 1 1/4 cwn ) 
275 g mentega/majerin (1 cwn + 1/8 cwn) 
270 g gula halus ( 1 1/4 cwn )

Bahan B :- 
3 biji telur - pukul ringan dengan garfu 
1 sk esen vanilla 

Bahan C (AYAK DLM MANGKUK) :- 
185 g tepung gandum ( 1 2/3 cwn ) 
100 g serbuk koko (80g pon ok) = ( 3/4 cwn + 1/8 cwn ) 
3/4 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder

Cara-cara 
1)  Bahan2 B dimasukkan ke dlm Bhn A - kacau rata. 
2)  Tuang campuran susu ke dlm Bhn C-gaul hingga sebati.
3)  Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan 
     sapu minyak/mentega.
4)  Tutup loyang dengan alum. foil dan kukus selama 45min.
     dengan api sederhana.

 Kek coklat lembab.  Boleh juga dikukus tp Ina lebih suka bakar.  Tak ingat dah la ambik kat mana resipinya.  Nanti Ina cari ye.

 Bakar dlm loyang gini je.

 
 Memang moist.

Guna susu cair.

************************************************************************
KEK KELAPA PANDAN
sumber: Rohaimi fb

1 ½ adunanagak tebal
BAHAN:
A: PUKUL KEMBANG:
195g gula halus 
300g majerin
3 biji telur A/4 bj B  
 
B: AYAK:
225g tepung gandum
1 ½ camt baking powder 
½ camt soda bikarbonat  
 
C:
1 ½ camt esen vanilla
½ cwn kelapa kering
3 camb susu tepung 
3 camb susu pekat (ina tmbh)

 *sedikit koko n kelapa kering - tabur
 *bubuh sedikit kaler hijau dlm adunan
 
CARA:
1)A + B + C..
2)Bakar.

Kek Kelapa Pandan.

 Memang gebu yg amat sangat.

Guna kelapa kering.

Layanlah dulu gambar2 ni ye...nanti Ina buh resipinya.

 Dah lama tak buat kek ni.

 Sedap...lemak2 gitu...

 
Lihatlah kegebuannya.  Sungguh teruja.

Puashati sangat dengan resipi ni tau!  Ina rasa ina ada letak kat dlm fb - Lina Rohaslina.  Cubalah anda survey ke sana.

**************************************************************************
KEK PISANG KARAMEL
sumber: kak fida.myr    
MEMANG SEDAP..GEBU!

BAHAN: 1 ½ adunan

A-MASAK SMPI AGAK2 PERANG:
2 cwn pisang lecek (480g)
1 cwn gula pasir
250g mentega
4 camb susu segar/cair/susu pekat
 
B-AYAK:
3 cwn tpg.kek(300g) =  (t.gndm + 3 camt b.powder)
1 camt soda bikarbonat
 
C-PUKUL dgn whisker je
4 biji telur
1 camt esen vanilla

CARA:
1) Bahan A + B + C - gaul rata.
2) Bakar.
NOTE:  Boleh juga dikukus.



Seronok la mencuba pelbagai resipi kek.  Ina ada juga masukkan dlm fb - Lina Rohaslina.  Anda carilah resipinya di sana ye.  Ina tak sempat la nak letak dlm ni.  Ada masa nti Ina buh dlm n.....jangan marah...

Hasilnya memang tak mengecewakan.  Selain warnanya yg menarik sbb gula dihanguskan dulu bersama pisang, rasanya juga sedap tambah2 klu guna pisang emas. Berurat2 gitu jadinya.

 Warna keemasan yang sgt cantik!!!

 Bersarang2 jadinya.

Kebanyakan kek Ina masak dlm loyang gini je...senang!!!

Kek pisang memang sedap bg ina seisi keluarga.

Jom makan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan