20 Mei 2011

BINGKA UBI KAYU

Resepi ambik dari cikgu lelaki di Seratas.  Memang menjadi dan sedap sekali.

 Ambik ubi kat kebun sendiri je.

Memang sedap.  Nak resepi?


BINGKA UBI KAYU
Sumber: mdbasri-SMK Taman Tasik Taiping

Bahan-Bahan:

4 cawan ubi kayu yang telah diparut - toskan
2 cawan santan
2 biji telur - pukul
1 cawan gula pasir
4 sudu makan minyak jagung/1 cams planta untuk campur dlm adunan
secubit garam
1 camt pewarna kuning
2 sudu makan minyak jagung/planta untuk dileserkan pada loyang
Loyang berlubang di tengah

Cara membuat:

 1) Panaskan oven 180 darjah Celcius selama 10 minit. @ guna periuk bingka.

2) Campurkan semua bahan hingga sebati (guna whisk). Tuangkan ke dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.

3) Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 180 darjah Celcius. Sejukkan baru dipotong.

* Kalau guna loyang bingka, bakar atas api perlahan je...
* Saya guna RM1.00 pati santan, kemudian jadikan 2 cwn

Tiada ulasan:

Catat Ulasan