Resepi ambik dari cikgu lelaki di Seratas. Memang menjadi dan sedap sekali.
Ambik ubi kat kebun sendiri je.
Memang sedap. Nak resepi?
BINGKA UBI KAYU
Sumber: mdbasri-SMK Taman Tasik Taiping
Bahan-Bahan:
4 cawan ubi kayu yang telah diparut - toskan
2 cawan santan
2 biji telur - pukul
1 cawan gula pasir
4 sudu makan minyak jagung/1 cams planta untuk campur dlm adunan
secubit garam
1 camt pewarna kuning
2 sudu makan minyak jagung/planta untuk dileserkan pada loyang
Loyang berlubang di tengah
Cara membuat:
1) Panaskan oven 180 darjah Celcius selama 10 minit. @ guna periuk bingka.
2) Campurkan semua bahan hingga sebati (guna whisk). Tuangkan ke dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
3) Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 180 darjah Celcius. Sejukkan baru dipotong.
* Kalau guna loyang bingka, bakar atas api perlahan je...
* Saya guna RM1.00 pati santan, kemudian jadikan 2 cwn
Sumber: mdbasri-SMK Taman Tasik Taiping
Bahan-Bahan:
4 cawan ubi kayu yang telah diparut - toskan
2 cawan santan
2 biji telur - pukul
1 cawan gula pasir
4 sudu makan minyak jagung/1 cams planta untuk campur dlm adunan
secubit garam
1 camt pewarna kuning
2 sudu makan minyak jagung/planta untuk dileserkan pada loyang
Loyang berlubang di tengah
Cara membuat:
1) Panaskan oven 180 darjah Celcius selama 10 minit. @ guna periuk bingka.
2) Campurkan semua bahan hingga sebati (guna whisk). Tuangkan ke dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
3) Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 180 darjah Celcius. Sejukkan baru dipotong.
* Kalau guna loyang bingka, bakar atas api perlahan je...
* Saya guna RM1.00 pati santan, kemudian jadikan 2 cwn
Tiada ulasan:
Catat Ulasan