19 Mei 2011

PUTERI AYU

Sebenarnya ina tak de acuan puteri ayu ni.  Jadi hentam je lah ape2 acuan yang ada dalam simpanan.  Satu lagi, anak2 tak suka kelapa parut.  Ina buat plain je.  Memang tak cukup buat 1 adunan.  Anak2 ku memang suka makan kuih.  Tengah membesar katakan...

 Lihatlah kegebuannya memang menyelerakan.  Seronok sangat bila buat terus menjadi.

 Yang ni ina buh dalam acuan lompang.

Tengoklah tu..naiknya senget2..hahaha.. 

 Hijau memang menawan hatiku.
 Dalam cupcake pun boleh jadi.

  Yang ni ina isi adunan tak penuh sangat so tak la naik kembung mcm di atas, konon nak dpt byk.  Pink tu ina isi inti kelapa, lagi sedapppp kata anak2 ina.  Mrk siap bawa pi sekolah lagi.  Nak kena buat lagi la nampaknya. Jom kita tengok resepinya.


PUTERI AYU aka SERI AYU 
minta izin buh kat sini ye... rossitamz dr myr

Bahan-bahan ( 40 biji bergantung pada saiz acuan):

5 biji telur (saiz kecil) ...ina guna 4 bj telur gred A
250gm tepung gandum
300gm gula pasir
2 camca teh(penuh) ovallate
1 camca teh baking powder
200ml santan
Pewarna hijau
50ml jus pandan (ina guna 3 helai daun pandan dikisar dgn sikit air)
Kelapa parut putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara:

1) Panaskan kukusan.

2) Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.

3) Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, jus pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.

4) Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.

5) Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.

6) Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan