CARROT KEK. Lupa la ambik resepi kat mana.
Ina memang suka bakar kek dalam periuk bingka ni. Suka tengok dia naik membukit gitu. Warnanya pun cantik...tp sayang...anak2ku tak suka makan kek ni...huhuhu
Sungguh gebu dan lembab. Dah lama tak buat sbb tak de sambutan.
Ina cuma suka nak mencuba resepi2 baru. Bila menjadi rasa puashati sangat.
Sesiapa yang nak mencuba resepi ni, ambiklah kat bawah ni ye...Memang gebu n moist tau.
Bahan:
250gm tpg. gandum
120gm gula halus
120gm gula perang
3 bj telur A (asingkan putih & kuning)
1 1/4 cwn minyak
1 1/2 cwn carrot sagat
1 1/2 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1 camt garam
1 camt esen vanila
3 cams susu pekat
CARA:
1) Pukul kuning telur smpi kembang + gula2 + minyak - pukul lagi (tak hancur pun tak per).
2) + carrot + tepung yg diayak dgn soda & b.powder + bhn2 lain - gaul sebati (guna senduk kayu pun ok).
3) Akhir sekali + putih telur yg telah dipukul kembang. Kacau sebati.
4) Lengserkan loyang & tabur sedikit tepung. Tuang adunan dan bakar 1 jam.
* Kalau nak masukkan kekacang spt badam,hazel,kcg tanah atau sbginya pun boleh...
Sesiapa yang nak mencuba resepi ni, ambiklah kat bawah ni ye...Memang gebu n moist tau.
CARROT CAKE
Bahan:
250gm tpg. gandum
120gm gula halus
120gm gula perang
3 bj telur A (asingkan putih & kuning)
1 1/4 cwn minyak
1 1/2 cwn carrot sagat
1 1/2 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1 camt garam
1 camt esen vanila
3 cams susu pekat
CARA:
1) Pukul kuning telur smpi kembang + gula2 + minyak - pukul lagi (tak hancur pun tak per).
2) + carrot + tepung yg diayak dgn soda & b.powder + bhn2 lain - gaul sebati (guna senduk kayu pun ok).
3) Akhir sekali + putih telur yg telah dipukul kembang. Kacau sebati.
4) Lengserkan loyang & tabur sedikit tepung. Tuang adunan dan bakar 1 jam.
* Kalau nak masukkan kekacang spt badam,hazel,kcg tanah atau sbginya pun boleh...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan