26 Oktober 2009

KEK COKLAT LEMBAB





KEK COKLAT LEMBAB
(sumber: kak zie LLM)


BAHAN

1 cwn gula kisar                                             
1 cwn butter@ 200gm butter 
3 bj telur 'A' 
1 1/2 cwn tpg. gandum  
1/2 camt soda bikarbonat                                           
1 camt baking powder
1 1/2 camt esen vanila                                   
1 camt nescafe
1/2 cwn serbuk koko                                            
3/4 cwn air



CARA

1.  Step pertama bancuh koko, air, nescafe esen vanila, simpan dalam peti ais.
2.  Pukul butter dan gula sampai kembang barulah dimasukkan telur sebiji demi sebiji.
3.  Masukkan tepung2 yang telah diayak dengan bhn kering lain berselang seli dengan bancuhan koko tadi.
4.  Masukkan dalam loyang dan bakar sampai masak.

Hiasan: Choc. rice

Topping

1/2 cwn susu pekat (agak2 je)
1/4 cwn serbuk koko (aku guna van houten)
2 cams minyak masak

Cara:  Masak semua bhn atas api perlahan sampai pekat. Tuang di atas kek yang dah sejuk tadi dan tabur dengan choc. rice.  Emmm...sedap!

Ralat:  Ina heran la beberapa orang rakan yang mencuba resepi ni, mereka kata susah nak jadi tapi Ina tak de lah pulak.  Setiap kali buat pasti jadi.  Ina pernah buat untuk jamuan.  Pertama kali Ina buat dulu pun tak de masalah.  Terima kasih banyak kak zie...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan