27 September 2012

Selamat bertemu kembali.  Dah lama tak update.  Hari ni luangkan sikit masa nk upload beberapa gambar untuk tatapan semua.  Mcm biasalah ye....org perempuan katakan memang tak lari dengan masakkan2.  Baiklah di bawah ni Ina nak la tunjukkan beberapa masakkan yg Ina ambik resipinya dlm internet ini juga.  Minta halalkanlah ye kpd tuan empunya resipi.

MUFFIN PISANG
Sumber: Puff pastries@myr.com 
(12pcs - saiz besar)
BAHAN A (AYAK & GAUL):
1 1/2 cwn tpg gandum
1 camt b.powder
1 camt soda bikarbonat
1/4 camt garam

BAHAN B (GAUL):
3 biji pisang (saiz besar)
3/4 cwn gula (jika taknak manis sgt kurangkan) - klu nk guna gula perang pun boleh gak..
1 bj telur A - dipukul sikit
1/3 cwn butter dicairkan/minyak masak pun boleh (ina guna planta) 

Hiasan: Choc. rice/choc.chips atau ape2 aje...

CARA:

1)  Campurkan bahan A & B - gaul sebati.  Jgn gaul lama sangat sekadar sebati shj.  Adunan mmg nmpk berketul2.
2)  Sudukan ke dlm cup muffin 2/3 penuh. Tabur choc. rice.
3)  Bakar 200'c selama 20-25min atau hingga masak  ikut saiz muffin.

NOTE:  Ina bakar dlm periuk bingka berlubang tengah tu aje klu buat 1 adunan gini.  Ina susun cup dlm periuk tu then bakar mcm biasa atas dapur gas. 


Ina tabur choc. rice je.

 Memang puashati dgn resipi ni.  Sebenarnya resipi ni ada utk Crumblenya tp Ina tak buat pun...

Gebu sekali.  Mkn 2 bj dah kenyang.
 *******************************************************************

MUFFIN PANDAN

(sumber: MamaFami)
Ingredients :

200g flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon fine salt (ina tak buh)
120g castor sugar (ina guna gula halus)
200ml coconut milk
100ml corn oil (ina guna planta cair)
2 eggs (ina guna 1 bj 'A') - dikocok
1 teaspoon pandan paste
1/2 teaspoon pandan essence
a few drops green coloring
Sliced almonds or almond nibs or any toppings to your liking
Nota: (ina guna 4 helai daun pandan - kisar bersama santan tadi - tapis)

Method :

1. Heat oven at 190 C. Prepare the muffin cups with paperliners.
2. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda and salt. Add in sugar and mix using a whisk.
3. In another bowl, mix coconut milk, corn oil, eggs, pandan paste, pandan essence and green coloring. Mix well.
4. Pour the liquid into the dry ingredients. Mix lightly using a whisk. Mixture might be lumpy.
5. Spoon the mixture into the prepared papercups. Sprinkl with almond nibs.
6. Bake for 25 to 30 minutes.

 Seronok tengok apabila muffin tu naik membukit.

 Hasilnya memang sangat2lah gebu.  Sayangnye....anak2 Ina tak berapa suka la pulak!  Sebabbbbb....klu kuih yg ada santan mrk tak berapa gemar, klu bercoklat...tak sedap pun mrk kata sedap...huhuhu

Montok2 gitu...siap bagi mertua rasa lg tau!

Yg gebu...yg mulus...hihihi

Yg ini pulak Ina hias dgn kismis. Klu buh choc.chips tentu lg menarik agaknye.

 Mmg puashatilah dgn resipi ni.  Mintak halal ye tuan empunya resipi.

 ***********************************************************************

 
MUFFIN CHOC.CHIPS

Bahan2:
250g tepung gandum                                
2 camt serbuk penaik
1/2 camt baking soda
 2 cams serbuk koko(sebaiknya guna yang berkualiti tinggi)
150gm gula kastor/gula halus
150g coklat chips(tinggalkan 1/4 untuk ditabur)- ina guna choc.rice
 200ml susu - hasue guna susu cair/sejat (ina guna bancuhan susu tpg)
 80ml minyak sayuran(ina guna planta cair)
1 biji telur gred A-pukul sikit
1 camt vanilla
Cara:
1. Panaskan oven  180-190c.
2. Masukkan tepung, b.powder,soda,koko,gula & ¾ choc. chips ke dlm besen – gaul rata.
3. Satukan semua bahan basah – gaul sebati.
4. Campur kedua2 bahan tadi – gaul sebati (jgn terlebih kacau nti bantat).
5. Sudukan adunan & tabor baki chocolate chips.
6. Bakar 20 min.

Ini sebelum bakar yeeee. Ina isi 3/4 penuh sbb suka tengok dia naik tinggi nti.

Ini dah siap bakar....haaaa tengoklah ketinggiannya tu...

Yg ini tabur manik warna warni.

Mkn 2 bj pun dah kenyang!

Anak dara ina tabur byk betul manik2 tu....dia kata suka la tengok mcm tu...meriah!

******************************************************************

MUFFIN OREN

 






Tiada ulasan:

Catat Ulasan