12 Mac 2013

APAM MANIS/APAM BAKAR

Sumber: hana (Resipi Apam Serabai)
Dah try…sedap sgt!!!

BAHAN:
A-kisar:
150gm nasi
450ml santan/air suam (Lebih sedap guna santan)
175gm gula (resipi asal 100gm je tp agak tawar bg ina, klu cicah dgn kuah durian mmg sesuai)
1 ½ camt garam
Pewarna - opt (ina bubuh sblm goreng)
 
B-gaul:
250gm t.beras
2 camt b.powder
2 camt yis
 
CARA:
1)  Bahan A + B - gaul sebati dgn senduk.
2)  Peram 1-2 jam. JGN KACAU apabila nak goreng spya rongga2nya menjadi cantik.
3)  Lepas tuang adunan, biar smpi nmpk rongga2nya agak kering..barulah tutup dgn tudung periuk. (ina guna kuali non stick).
4)  Mkn mcm gitu je pun sedap.

***************************************************************************************************
Resipi yang amat mudah dan yg paling penting......MENJADI!!!!
Anda try la sendiri, pasti tak mengecewakan.

ADUNAN kali ni Ina guna air suam....ada perbezaan tau....guna santan lubang2nya jadi lebih besor.  Kalau guna air suam....lubang2nya jadi kecik2.

 
Sorry...dah nk habis baru teringat nak snap picture...hihihi  Ina peram 1 1/2 jam je. Ina buh sikit color hijau sebelum peram.  Adunan ni boleh juga dibuat apam kukus.

Tuang sedikit adunan ke dlm kuali...ia akan jd bulat dgn sendirinya. 

Biar sebentar smpi nmpk lubang2 mcm ni dan agak kering sikit.

Barulah ditutup dgn tudung periuk.

Apam yg dah siap masak.. Nmpk kekuningan bhgn bawahnya bolehlah diangkat.

Sangat gebu apam ni tau!

Guna acuan serabai lagi bagus...cepat dan mudah!!

Ina makan dengan kelapa parut + garam.

Makan cam gitu je pun sedap jugak.

Memang dapat byk 1 adunan ni.

Adunan apam masa ni Ina guna air suam je...(jaga badan konon...), tkde stok santan....Bg Ina sedap lagi guna santan.

Suka tengok lubang2nya.  Nak buat plain je pun boleh.

Ina suka sgt dgn color hijau.  Sejuk mata memandang.
 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan