29 Oktober 2009

APAM LENGGANG (APAM MANIS)

sumber: rakan setugas, Jothi

Sebelum ni memang Ina tak tau buat apam ni, dah ramai orang Ina tanya macamana nak buat dan banyak kali juga Ina kecewa.  Akhirnya Ina tanya pada rakan sendiri, bangsa india memang pakar buat apam.  Alhamdulillah...sekali cuba terus menjadi.  Punya la seronok sebab kuih ni kegemaran kami sekeluarga. Tq Jothi...







BAHAN:

3 cwn beras - cuci bersih                                  )
4 1/2 genggam nasi baru masak - sejukkan dulu) rendam selama 6 jam
1 1/2 genggam sagu biji                                   )
4 1/2 camb tepung beras
750ml air
3 camt yis kering - bancuh dengan sedikit air
350ml santan (RM1.00 @ 1/2 bj kelapa parut-ambil santan)
1 1/2 cwn gula (ikut rasa)
Garam
1 bj telur - pukul

CARA:

1.  Rendaman beras tadi hendaklah ditapis dan masukkan air serta tepung beras.  Kemudian kisar halus dan ditapis(jangan guna penapis santan, boleh juga guna pengayak tepung sebab nakkan tepung yg sehalusnya) ke dalam besen besar. 
2.  Masukkan yis, kacau rata dan peram lagi.  Tutup dengan tudung periuk. (selalunya ina buat waktu malam, esok pagi baru masak).
3.  ESOK PAGI masukkan santan, gula, garam dan telur.  Kacau sebati.  Adunan agak pekat spt roti jala.
4.  Biarkan 1/2 jam.
5.  Panaskan kuali (seeloknya guna kuali non-stick atau kuali yg selalu guna dan dah tak melekat lagi.  Ina guna kuali yg selalu guna je..).  Sapu sedikit minyak (macam buat kuih ketayap), bubuh sesenduk adunan dan lenggang sedikit je. Tutup dengan tudung periuk.  Dengan sendirinya kelihatan gelembung di tengah-tengahnya. 
6.  Apabila di bahagian tepinya garing, bolehlah diangkat.

*Tips:  (Cara yg selalu Ina buat)
-  Mulakan rendaman pada jam 3.30ptg, kisar jam 10.00mlm
-  Mengadun dan menggoreng jam 9.00pg esoknya
-  Dapat lebih kurang 35 keping
-  Kalau guna kuali non-stick, tak perlulah dimasukkan TELUR

* memang agak rumit nak membuatnya tapi tak mengecewakan...cubalah!

3 ulasan:

  1. nampak cma sedap.. nak cuba lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Try la..mmg menjadi dan yg plg penting....sedaaaaappp sgt tau!

      Padam
  2. Nak tanya skit..beras dan nasik tu nk rendam dgn air 750 ml tu ke?

    BalasPadam