27 Oktober 2009

BISKUT BIJAN KOKO

BISKUT BIJAN KOKO
(sumber: inaria-487.blogspot.com)



BAHAN

200gm butter
160gm gula castor
1 bj kuning telur
1 camt esen vanila
2 1/4 cwn tpg. ubi
1/2 cwn tpg. jagung
1 1/2 cwn tpg. gandum (ikut lembut)
3/4 cwn serbuk badam
3/4 cwn  bijan disangai (ambil sedikit utk hiasan)
1/2 cwn serbuk koko
Hiasan: Putih telur
            Bijan utk ditabur

CARA

1.  Pukul gula dan butter. Kemudian masukkan telur dan esen vanila.
2.  Masukkan badam dan bijan serta tepung2 yg telah diayak.  Tepung gandum hendaklah dimasukkan akhir sekali ikut lembut. Uli menjadi doh.
3.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  1 bhgn dimasukkan serbuk koko.
4.  Cubit sedikit kedua-dua bahagian(adunan) dan bentukkan bulat2 seperti gambar di atas.  Kemudian sapu dengan sedikit putih telur dan taburkan bijan.
5.  Bakar 180C.

* adunan memang lembut




Tiada ulasan:

Catat Ulasan