26 Oktober 2009

BISKUT KERANG/DAM

BISKUT KERANG
(sumber: Kak Zana)

BAHAN

1 cwn butter                                       
3/4 cwn gula castor                             
1 bj kuning telur                                  
2 camb susu pekat 
1 1/2 cwn tpg. jagung
2 cwn tpg. gandum
1 camt esen ros/vanila
1 camt baking powder
1 camt emplex (optional)
Serbuk koko                                      

CARA

1.  Pukul butter dan gula. Kemudian bubuh telur dan esen vanila.
2.  Ayak masuk tepung2 dll kecuali serbuk koko. Uli menjadi doh.
3.  Bahagikan kepada 2 bahagian.  1 bahagian dibubuh serbuk koko dan 1 lagi dibiarkan asal.
4.  Letak sebelah menyebelah kedua-dua adunan ini(bentukkan 4 segi atau bulat) dan dipotong dengan benang.
5.  Bakar.

Resepi ni sesuai juga untuk biskut aiskrim.  Anak-anak Ina suka sebab ada rasa susu.
    (gambarnya nanti Ina uploadkan, tak sempat nak snap raya lepas)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan