26 Mac 2013

APAM SERABAI

Guna resipi apam bakar/serabai dibuat apam kukus. Hmmm.....memang menjadi dgn sukses sekali.

BAHAN:
A-kisar:
150gm nasi
450ml santan/air suam (Lebih sedap guna santan)
175gm gula (resipi asal 100gm je)
1 ½ camt garam (klu nk mkn dgn kelapa parut tak payah la masukkan garam ni ye)
Pewarna - opt (ina bubuh sblm peram)
 
B-gaul:
250gm t.beras
2 camt b.powder
2 camt yis
 
CARA:
1)  Bahan A + B - gaul sebati dgn senduk.
2)  Peram 1-2 jam. JGN KACAU terus je kukus.

***************************************************


Buat 2 color, pink dan blue.

Gebu sangat2...memang puashati sungguh!!!

Tak rugi try resipi ni.

Tak perlu peram lama2 1 1/2 jam peram dah boleh kukus.

 Sorry gambar kurang jelas....lihatlah kegebuannya...sangat teruja!!

Griskan dulu acuan lompang tu ye....senang nti nk keluarkan apam.

 Yg ini Ina guna acuan seri ayu.

Boleh difrozenkan tau....nk mkn kita kukuskan sekejap je, memang lembut mcm asal.

 1 adunan memang dpt byk.

Ina bubuh hampir penuh acuan lompang tu.  Seronok tengok apam naik tinggi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan