12 Mac 2013

SERABAI

Sumber asal: delila.myr  tp tlh dipinda oleh ina  

BAHAN:
A: KISAR
250gm t.beras
150gm nasi
450ml santan/air suam (resipi asal 500ml) - ina guna santan
1 ½ camt garam
Pewarna (opt)

B: GAUL 
2 camt yis
2 camt b.powder (resipi asal tak bubuh)

Makan dgn kuah durian

CARA:
1)   A + B - kacau sebati dengan senduk.
2)   Peram 1 – 2 jam.  Jangan kacau adunan tu lepas peram supaya lubang2nya menjadi cantik apabila digoreng nanti.
3)   Griskan kuali, tuang adunan, biar sampai nmpk lubang2nya agak kering, barulah tutup dengan tudung periuk atau guna acuan 'cara/baulu'.  (Ina guna kuali non stick).
4)   Angkat dan hidang dgn kuah durian.

 *************************************************************************************************


 Maaf gambar kurang jelas. Takde acuan serabai so Ina guna kuali cam gini je....besar pulak tu.  Klu dpt kuali kecik sikit lagi cantik. Ini kuali leper ye...kuihnya pun jd leper leeee.  Eloknya kuali yg melengkung ke dalam.  Kat mana ye nak cari acuan serabai tu?

 
Adunan jgn dikacau selepas peram. Just sendukkan adunan dan terus tuang ke dlm kuali...ia akan jd bulat dgn sendirinya.  Biar smpi nmpk lubang2 mcm ni dan agak kering sikit barulah tutup dgn tudung periuk. Sebelum ni Ina pernah jugak try resipi lain tp ketika menggoreng adunan melekat2.  Failed! Alhamdulillah dgn resipi ni ianya menjadi dgn sukses sekali dan sgt2 berpuashati sbb dah lama mencari.  Terima kasih kpd tuan empunya.


 Ina guna tudung periuk kecil dan kuali non stick.  Nanti nak cari kuali bersaiz kecil sikit.


Tengok di bahagian bawah kuih agak kekuningan barulah diangkat.


Jangan kacau adunan tu selepas peram ye utk dptkan lubang2 cam gini.  Teruja sangat tengok lubang2nya tu...hihihi  tapi kalau dpt acuan serabai lagi best...jimat masa!

Siap 1pc habis, siap 1pc lg pun..... habis...anak2 berebut2 nk makan.

Puashati sungguh!

Hati pun seronok bila tengok kuih menjadi.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan