11 Januari 2014

HANDMADE ICE-CREAM

HANDMADE ICE-CREAM
sumber: internet

BAHAN:

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 cams ovalette (ina buh bumbun)
1 cams tepung jagung (ina bancuh dgn sikit air masak) - utk lambatkan aiskrim cair
1 camt esen vanilla
Perisa
Pewarna

CARA:

1) Kisar semua bahan kecuali perisa smpi kembang/gebu mcm kek (ina guna mixer) dlm mangkuk besar sbb adunan akan jd 2x ganda.

2)  Bhgikan beberapa adunan + perisa + pewarna.

3)  Simpan dlm peti ais semalaman.

* Ovalette mmg kna buh byk....klu tak, aiskrim tk mau gebu masa kisar....nti jd aiskrim M'sia pulak...



Putar semua bahan kecuali perisa dan pewarna smpi gebu.  Ina guna hand mixer je!

Setelah 20min akan jadi gebu mcm ni. Pekat mcm adunan kek.

Lps tu masukkan perisa yg anda suka.

Bhgkan kpd beberapa bahagian.  

Ini perisa strawberry....1 adunan dpt 1 1/2 bekas ni.

Mula2 buat Ina tak buh tepung jagung....mmg cepat cair.

Tabur sikit coklat rice masa hidang.



Berkali2 dah buat....ovalette tu yg main peranan.


Buh dlm bekas kecik2 mcm ni senang nk simpan dlm peti ais.








2 ulasan: