23 Oktober 2012

AYAM PERAP KICAP

Mari kita try resipi ni.

 
sumber : kak fida@myresipi.com

BAHAN: ( 1 famili )

  • 1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil 
  •  
  • BHN PERAP:
  • 6 ulas bwg putih- tumbuk halus                                     
  • ½” halia - tumbuk halus
  • 1 sb cili giling (lebihkan jika suka pedas)                    
  • 1 sb serbuk rempah kari
  • 1 sk serbuk kunyit                                                            
  • ½ cawan kicap manis
  • 1-2 sb air asam
  •  
  •  BAHAN LAIN:
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 bj kentang - ptong baji dan goreng
  • 1 bj bwg besar** - hiris bulat                          
  • 2 biji tomato** - belah 4                                  
  • 1 bj cili merah +1 bj cili hijau** - ptg serong(INA tumbuk cili padi sikit)
  • 1 biji lada benggala merah** (jika suka) - potong kecil
  • sedikit daun sop,daun bawang** - dihiris

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam dan toskan.Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
  2. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali/periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata + kentang. Tutup kuali/periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
  3. Buka penutup kuali/periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan bahan2 bertanda ** dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil. Siap untuk dihidangkan.Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka. 
 Ina suka berkuah sikit.

Makan dgn nasi impit pun sedap agaknye.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan