04 Oktober 2012

TRY RESIPI LAGI

Tak henti2 mencuba...sementara masih sihat dan berselera ni apa salahnye kita menimba ilmu kan?  Kali ni ina try resipi masakkan vietnam.  Agak manis sikit sbb menggunakan byk gula.  Dah resipinya mcm tu...lain kali nak kurangkan.

AYAM SERAI PEDAS VIETNAM
 sumber: Tulip77.myr

BAHAN:

3 kpg isi ayam - ina goreng dulu
3 camb gula (klu suka manis)
2 camb minyak masak
3 camb sos ikan (ina guna 2 camb)
3 btg serai - ketuk
1 camb cuka
1 camb sos tiram
1 bj bwg besar - potong dadu bsr2
cili merah dan hijau - potong serong (ina tmbh cili padi)
Kcg pjg or buncis (opt)

CARA:

1)  Panaskan minyak + gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam - empuk.
2)  Lps 5 min masukkan serai dan cili serta bawang.
3)  Perlahankan api dan masukkan bahan2 lain - gaul sekata.  Jika kering sgt + air.
4)  Rasalah masin manisnye ye... 

 Ina tak buat byk kuah.  Udang pun ina masuk sekali.

Putik jagung pun ina masukkan.

Makan ketika panas mmg sedap.

Nanti nk buat lagi lah.  Sedap jugak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan