27 Februari 2013

IKAN MASAM MANIS

Masakkan ni adalah hasil tangan suamiku.  Beliau memang pandai memasak.  Kalau time rajin, selepas je ambik ina dr sekolah....smpi depan pintu rumah...hmmmmmm....sedapnya bauuuuu....rupanya beliau dah siap masak.  Wlupun dah pukul 3.30 ptg, beliau dan anak2 setia menunggu untuk makan bersama.  Memang berkat keluarga makan bersama setiap kali tiba waktu makan.  Jangan diabaikan jika ada kesempatan.  In Shaa Allah selamat dan bahagia rumahtangga.

Resipinya main agak2 je.

Ikan merah - bersihkan + garam kunyit - goreng

Utk Sos:

Sos cili
Sos tomato (jika suka)
Lobak merah - potong mcm dlm gmbr
Bunga kobis
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Garam
Sedikit air
Daun sup dan bwg

Cara:

1)  Tumis bawang2 + sos + air dll - mendidih - ketepikan.
2)  Susun ikan dlm pinggan - curahkan sos tersebut.
3)  Hias daun sup dan bwg.

 


Ikan merah masak masam manis.




APAM SALJU


SUMBER: mat gebu
 
BAHAN-BAHANNYA :-)

2
cawan nasi
2
cawan tepung gandum
2
cawan tepung beras
1
cawan gula perang (brown sugar) - ina tak guna
3/4
cawan gula pasir ( Ina guna 1 1/4 cwn )
2 1/2
cawan air
2
camca teh instant yeast (mauripan)
Kelapa parut + secubit garam, gaul rata
Pewarna jika nak buat warna-warni

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Kisar nasi,air dan gula sampai sebati.
2. Dalam satu bekas, campur tepung beras, tpg gandum
    dan yis, gaul rata + no. 1  tadi gaul sebati. Tutup dgn
    tudung dan perap 3 jam.
3. Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kitchen 
    towel bersih. Sapu acuan apam dengan sedikit minyak.
    Sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh.
    Kukus 5 minit sejukkan.
4. Hidang dengan parutan kelapa tadi....

*******************************************************************************
 
 Maaflah ye, gambar tak berapa clear....guna h/set murahan je.  Kamera yg rosak tu belum berganti lagi...huhuhu!  Mmg niat nak pi cari jugak.  In Shaa Allah.

Pelbagai acuan ina guna.  Saja buat corak2 mcm tu. Bubuh je penuh2...takkan melimpahnyeeee....hihihi

Guna cup seri ayu pulak...ini adunan yang belum masak ye.

Haaaa....yang ini dah masak....masih panas lagi tau!  Buat kaler biru n putih.  Kalau nak kasi 'merekah'..   En. Mat Gebu kata kena guna api besar.

 
 Seronok pulak buat apam ni. 1st time buat terus menjadi.  T.kasih byk2 le en. mat ye...  Dah byk jugak la resipi yang ina ambik dr blog en. mat dan yg pastinya....MENJADI!!!!  Lepas ni nk try yang lain pulak.  Rasa2nya nk try buat Apam Bakar pulaklah.
Seronok tengok bila dia naik kembung gitu.  Anak bongsu Ina mmg suka apam ni.  Sekali makan 5-6 ketul habis.  Tak sabar2 nk tunggu sejuk.

 Yang ini kukus kali ke-2.  Kiranya 1 adunan tu kena 2 kali kukus leeee.

 Tak sempat nak kira dpt berapa biji.  Lain kali...buat kena bilang.  Ini time rajin... tu yg bubuh dlm cup kecik2, klu penyakit 'M' dtg hentam je lah dlm loyang besar...hahaha.

 Ina suka sangat dgn kaler hijau ni.  Naiknya pun cantik je.

Alahai....kesiannya....nak la tunjukkan rongga2nye tu...tp kelabu la pulak.  Tak pe...kita tunggu je 1 masa nti.  Dah dpt kamera baru kita posing sakan.  Gerammmm.... ni.
 
Nampak tak rongga2nya?  Klu ada rongga2 mcm tu...kiranya apam kita menjadi la tu!
 Apam ni tak senyum ye.  Dia suka licin...gitu.

 Ina buat apam ni dah pukul 8.00 mlm...so takde la kelapa parutnye.  Makan mcm gitu je...sedap jugak!
Yang mana cantik?

Biru putih.

 Kena gris cup tu ye supaya apam keluar nti pun kelihatan cantik je...tak le melekat2.

Anda try la resipi ni...pasti tak mengecewakan.

Cantik jugak guna acuan seri ayu ni.  Nak hias kelapa parut pun senang, just letak je kat tengah2nya tu.

Apamku yg lembut hingga keesokkannya.  Percaya tak?  Klu tak percaya, cuba la sendiri.  Selamat mencuba....

 

21 Februari 2013

KEK KOKO KISAR


Sumber: K.Fida myr
  
Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

2 ½ cwn tepung naik sendiri - ayak = (tpg gandum + 2 camt b.powder + ½ soda)
1 ¾ cwn gula halus (boleh kurangkan)
250g mentega cair 
1 1/4 cawan susu segar/susu cair
4 biji telur
1 sk esen vanilla/esen perisa buah2an pilihan
5 cams serbuk koko 

NOTA: Nak buat kek marble pun boleh.
 
Cara-cara

1)  Blend semua bahan kecuali tepung dan esen. Tuangkan 
     adunan ini ke dalam mangkuk

2)  Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau rata + esen
     dan kacau lagi hingga sebati.

3)  Tuang adunan ke dalam loyang.

4)  Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam.

********************************************************************** 


Kek Koko yang mudah.  Guna blender je.


Ambik resipi Kak Fida di myr.

DAGING MASAK UNGKEP BERKACANG

Kebanyakan resipi ina masukkan dlm fb.  Nanti Ina angkut masuk dlm ni pulak ye...hihihi

Rasanya resipi asal tak buh kacang tp ina suka bersayur.



Ada taruh daun limau purut dlmnya. Ala2 masakkan Thai la pulak.

KEK LAGI

KEK COKLAT LEMBAB (BAKAR or KUKUS)
sumber: Kak fida.myr

Bahan-bahan ( loyang 9 inc ) 

Bahan A (MASAK – BIARKAN SUAM) :- 
300 g susu sejat/cair (dalam tin) = ( 1 1/4 cwn ) 
275 g mentega/majerin (1 cwn + 1/8 cwn) 
270 g gula halus ( 1 1/4 cwn )

Bahan B :- 
3 biji telur - pukul ringan dengan garfu 
1 sk esen vanilla 

Bahan C (AYAK DLM MANGKUK) :- 
185 g tepung gandum ( 1 2/3 cwn ) 
100 g serbuk koko (80g pon ok) = ( 3/4 cwn + 1/8 cwn ) 
3/4 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder

Cara-cara 
1)  Bahan2 B dimasukkan ke dlm Bhn A - kacau rata. 
2)  Tuang campuran susu ke dlm Bhn C-gaul hingga sebati.
3)  Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan 
     sapu minyak/mentega.
4)  Tutup loyang dengan alum. foil dan kukus selama 45min.
     dengan api sederhana.

 Kek coklat lembab.  Boleh juga dikukus tp Ina lebih suka bakar.  Tak ingat dah la ambik kat mana resipinya.  Nanti Ina cari ye.

 Bakar dlm loyang gini je.

 
 Memang moist.

Guna susu cair.

************************************************************************
KEK KELAPA PANDAN
sumber: Rohaimi fb

1 ½ adunanagak tebal
BAHAN:
A: PUKUL KEMBANG:
195g gula halus 
300g majerin
3 biji telur A/4 bj B  
 
B: AYAK:
225g tepung gandum
1 ½ camt baking powder 
½ camt soda bikarbonat  
 
C:
1 ½ camt esen vanilla
½ cwn kelapa kering
3 camb susu tepung 
3 camb susu pekat (ina tmbh)

 *sedikit koko n kelapa kering - tabur
 *bubuh sedikit kaler hijau dlm adunan
 
CARA:
1)A + B + C..
2)Bakar.

Kek Kelapa Pandan.

 Memang gebu yg amat sangat.

Guna kelapa kering.

Layanlah dulu gambar2 ni ye...nanti Ina buh resipinya.

 Dah lama tak buat kek ni.

 Sedap...lemak2 gitu...

 
Lihatlah kegebuannya.  Sungguh teruja.

Puashati sangat dengan resipi ni tau!  Ina rasa ina ada letak kat dlm fb - Lina Rohaslina.  Cubalah anda survey ke sana.

**************************************************************************
KEK PISANG KARAMEL
sumber: kak fida.myr    
MEMANG SEDAP..GEBU!

BAHAN: 1 ½ adunan

A-MASAK SMPI AGAK2 PERANG:
2 cwn pisang lecek (480g)
1 cwn gula pasir
250g mentega
4 camb susu segar/cair/susu pekat
 
B-AYAK:
3 cwn tpg.kek(300g) =  (t.gndm + 3 camt b.powder)
1 camt soda bikarbonat
 
C-PUKUL dgn whisker je
4 biji telur
1 camt esen vanilla

CARA:
1) Bahan A + B + C - gaul rata.
2) Bakar.
NOTE:  Boleh juga dikukus.



Seronok la mencuba pelbagai resipi kek.  Ina ada juga masukkan dlm fb - Lina Rohaslina.  Anda carilah resipinya di sana ye.  Ina tak sempat la nak letak dlm ni.  Ada masa nti Ina buh dlm n.....jangan marah...

Hasilnya memang tak mengecewakan.  Selain warnanya yg menarik sbb gula dihanguskan dulu bersama pisang, rasanya juga sedap tambah2 klu guna pisang emas. Berurat2 gitu jadinya.

 Warna keemasan yang sgt cantik!!!

 Bersarang2 jadinya.

Kebanyakan kek Ina masak dlm loyang gini je...senang!!!

Kek pisang memang sedap bg ina seisi keluarga.

Jom makan!