18 Januari 2010

KEK BELANG

Nilah rupanya setelah dipotong.  Anak-anak Ina teruja sangat tengok belang-belangnya tu...Setiap kali raya memang kek nilah ina buat bersama kek coklat lembab.  Nak buat topping pun boleh juga tapi selalunya tak sempat bertopping dah habis!

 
 Kek yang telah dibelah dua.

Yang berlubang-lubang tu...sebab nak test masak ke tak lagi.  Sayang...rupanya dah kena cucuk dengan lidi.

JOM TENGOK RESEPINYA

BAHAN:

1 cwn butter/planta
3 bj telur A
3/4 cwn gula castor/halus
1 1/2 cwn tpg. gandum
1/2 camt soda
1 camt baking powder
1 camt esen vanila
2 camb susu pekat
Koko serbuk/koko emulco
Pewarna hijau

CARA:

1.   Pukul butter dan gula sampai kembang.  Masukkan telur sebiji demi sebiji, esen vanila dan susu pekat. Pukul lagi.

2.   Masukkan tepung yg telah diayak bersama soda dan baking powder.  Gaul rata.  Kemudian bahagikan kepada 3 bhgn.  1 diwarnakan hijau, 1 warna koko dan 1 lagi dibiarkan warna asal.

3.   Tuang 1 senduk setiap bhgn di tengah2 loyang yg telah digris.  Buat secara bertindih sehingga habis.  Ikut suka nak buat berapa lapis.

4.    Bakar dalam oven suhu 185'c atau periuk bingka (guna api perlahan) selama 50 minit atau sehingga masak.  Cucuk dgn lidi utk uji kek dah masak ke belum.  Kalau adunan melekat pada lidi maknanya belum masak.

Inilah cawan yg selalu ina guna untuk sukatan semua jenis kek & biskut.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan