20 Januari 2010

KEK PISANG


Sedap dimakan waktu petang ni...


 
Loyang yg banyak berjasa pada ina, 2 in 1.  Kek dan bingka selalu dimasak dalam ni.

 



BAHAN:

1 1/2 cwn gula halus
3 bj telur A
1 camt garam
1 1/2 camt esen vanila
1 1/2 camt baking powder
3/4 camt soda
2 1/4 cwn tpg. gandum
3/4 cwn minyak/planta cair
5 bj pisang emas (saiz 5 inci) - lecek
* Koko emulco/serbuk koko jika suka

CARA:

1)   Pukul telur dan gula smpi kembang.  Kemudian masukkan esen dan garam, kacau rata.

2)   Masukkan minyak berselang seli dgn tepung yg diayak bersama soda dan baking powder.

3)   Masukkan pisang, kacau rata dan tuang ke dalam acuan bingka atau loyang kek yg telah digris.  Masa ni bolehlah dimarblekan jika suka.

4)   Bakar atas api perlahan atau suhu 190'C selama 1 jam.

*  Ina lebih suka plain je tapi yg ini ina try marblekan dengan koko(kokonya tak pekat sgt).


******************************************************************************

Ini Kek Pisang juga tapi ina guna resepi dari Chef Zubaidah.  Lagi gebu n lembut gitu...


KEK PISANG
sumber: chef zubaidah

BAHAN:

200gm/2 cwn tpg gandum
150gm/6 bj pisang emas saiz kecil
3 bj telur
150gm/1 cwn gula castor (klu gula pasir - guna 3/4 cwn je)
3/4 cwn planta cair/minyak
1 camt soda
1 camt baking powder
1 cams ovelette
1 camt esen vanila
1/2 camt pewarna kuning
1/2 camt garam
Sedikit Coklat rice

CARA:

1) Pukul gula + telur + ovelette smpi kembang (putih) dgn mixer.

2) Masukkan pisang + esen + planta cair + tepung yg telah diayak dgn soda n b.powder + pewarna + choc.rice.

3) Tuang dlm loyang yg telah dilengser dan bakar selama 1 jam.

Setelah dipotong inilah hasilnya.  Sorry gambar tak berapa jelas la pulak.

Suka la nak buat lorekan ni.


 2 tray di atas ina bakar dlm oven.  Lorek dengan coklat emulco.


Yg ini pula ina bakar dlm periuk bingka.  Hasilnya tetap sama cuma ina rasa lebih jimat gas sbb guna api kecil sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan