20 Januari 2010

KUIH LAPIS

Dah banyak kali buat.  Sedap sangat....ambil dari resepi kak Hanieliza. 
Terimakasih banyak sebab ikhlas memberi resepi ni.

 
Anak-anak suka bebenor dgn kuih ni.

 RESEPINYA 


BAHAN:

1 1/2 cwn tpg. gandum
2 camb tpg. beras
2 camb tpg. jagung
3/4 cwn gula
4 cwn santan
1 camt garam
Pewarna merah

CARA:

1)   Kisar semua bahan, bahagikan kpd 2 bhgn.  1 bhgn bubuh warna merah dan 1 lagi dibiarkan warna asal.

2)   Panaskan kukusan (nak bubuh sehelai daun pandan dalam air kukusan tu pun boleh juga). Loyang disapu minyak dan letak dlm kukusan.

3)   Tuang setiap bhgn (1 cwn) berselang seli setiap 5 min. atau kelihatan lapisan adunan sedikit kering, baru tuang adunan lain.  Buat smpi habis dan terus kukus selama 20 min lagi.

4)   Sejukkan baru potong.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan