07 Februari 2011

APAM ENO

Cubaan kali ke2 baru jadi mekar.  Tapi.....anak2 tak berapa suka pulak. Nanti nak cari resepi apam yg lain pulak lah.  Nak try apam gandum.  Kalau boleh yg tak guna byk telur atau tak de telur langsung.

 Warna hijau memang kesukaanku.  Yg ni memang mekar..seronok sgt bila menjadi.

 Buat sikit je sbb tak de sambutan...huhuhu

Yg ni masa mula2 buat...tak mekar sgt...tp still gebu.


APAM ENO
sumber: zara_klate@myr

BAHAN: 1/2 adunan (13 bj)

150gm tpg.beras
150ml air
 3 1/2 camb rata gula
1/2 camb yis kering
1 1/2 camt eno
Pewarna

CARA:

1) Tepung + air sedikit demi sedikit - kacau.

 2) Masukkan yis + gula - kacau lagi - peram semalaman atau 5 jam (saya peram 5 jam je..bancuh pagi, petang boleh kukus).

3) Esok pagi: Kalau nak warna warni, bhgikan 3 bhgn: 1 bubuh hijau, 1 merah & 1 biar warna asal.

4) Panaskan kukusan (smpi air mendidih) - letak acuan lompang sekejap dlm kukusan.

5) Masukkan eno 1/2 camt pada setiap 1 adunan warna tadi - kacau smpi berbuih, kemudian terus masukkan ke dlm acuan dlm kukusan tadi sampai penuh. Tutup dgn tudung pengukus yg telah dibalut dgn towel bersih (supaya air tak menitik).

6) Kukus selama 15 - 20 min dgn api kuat.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan