07 Februari 2011

KEK TANPA TELUR

Kek ni paling senang nak buat.  Just kacau dgn senduk je...pasti jadi.  Tak payah susah2 nak keluarkan mixer.  Menjimatkan pulak lagi...sbb tak guna telur.  Rasanya pun sedap.  Ina dpt resepi ni dari internet gak tp dah lupa sape punya. Terima kasih lah kepada tuan empunya resepi yg ikhlas berkongsi dgn ramai org.

 1st time buat terus menjadi.  Cawan melamine kat belakang kek tu lah ina guna utk sukatan buat kek ni.

Ina suka bakar guna periuk bingka ni, senang n menjimatkan gas.


KEK COKLAT TANPA TELUR 
sumber: aludra@myr 

(Ina guna cawan melamine utk sukatan)

BAHAN:

240gm/ 2 cwn bumbun tepung gandum - (ina guna 2 1/2 cwn)
360gm/1 1/2 cwn gula halus (ikut manis)
5 camb penuh serbuk koko - (ina guna 3 camb je sbb tak nak gelap sgt)
2 camt baking soda - (ina guna sudu KFC)
2 camt baking powder " "
1 camt garam " "
160ml/2/3 cwn minyak @ planta cair (ina campur kedua2nya)
2 camb/3 cams cuka makan
2 camt esen vanilla
3 camb susu pekat/tepung
1 1/2 cwn air paip (ikut pekat mcm buat kek - turun mcm minyak apabila diangkat)

* NOTA: cuka digunakan utk tindakbalas dgn soda supaya naik mengembang kek tu...


CARA:

1) Dlm mangkuk, masukkan semua bahan kering (tpg, gula, koko, soda, b.pow n garam). Gaul rata.

2) Kemudian + minyak, cuka, vanilla, air (sikit2) dan gaul sebati.

3) Masukkan ke dlm loyang yg telah dilengser.

4) Bakar dlm periuk bingka/oven pd 180'c selama 45 min @ smpi masak. Test dgn lidi..klu melekat maknanya tak masak lg.

HIASAN: Tabur dengan choc rice @ ayak gula icing.

NOTA: Biar semalaman lg sedap n moist! Ina selalu guna periuk bingka je...senang!
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan