07 Februari 2011

DONUT

Dulu memang tak pandai nak buat donut.  Sejak dapat resepi dari internet n kawan2, sekarang ni dah kira pakar la...hihihi...  Terima kasih kat Mah sebab sudi bg resepi Donut Kentang pada Ina. Dah banyak kali Ina buat tau.  Memang gebu walaupun dah sejuk. Berbaloi2...

 Anak2 la tu yg buh topping coklat n tabur manik warna warni.

 Yg putih tu ina goreng sekejap then simpan dlm peti ais...esok or bila2 boleh goreng semula...frozen katakan...

 Ini betul2 donut...golek dgn gula.  Ina tak de acuan so buat lubang guna jari je.

Anak2 punya kje la ni...topping tak sekata...hihihi

DONUT KENTANG

SUMBER: MAH tp ikut cara ina

Ina guna sukatan cwn melamine mcm cwn arcopal tu..

BAHAN:

 *3 cams yis kering (1 pek)
*1/2 cwn gula pasir
 *1/4 cwn air paip @ suam
 600gm tpg. gandum (ina sukat 6 cwn)
1/2 cwn planta
1/2 camt garam
1 bj telur A (ina tak buh pun!)
2 bj kentang rebus (250gm) - eloknya US Potato (kurangpun tak pe) - lecek
1/2 cwn air suam (ina guna air paip je!) - uli ikut lembut - masukkan sikit2..
* 2 camb susu tepung (ina tambah) - optional 


CARA:

1) Bhn bertanda * dibancuh dan biar 10min smpi berbuih.

2) Tpg, garam, planta, kentang & telur gaul jadi serbuk roti.

 3) Masukkan yis tadi dan air (sikit2) ikut lembut - uli smpi lenguh jd doh yg lembut n tak melekat di tgn. Peram 1/2 jam dlm plastik besar @ tutup dgn towel lembap pun ok. (ina guna plastic bag besar je).

4) Tumbuk2 utk buang angin, uli sekejap - terap - peram lagi 15 min atas dulang yg telah ditabur tepung (elak melekat) barulah digoreng.

5) Hias dgn gula halus @ cooking choc + choc rice.

* NOTA: utk frozen, goreng sekejap n buh dlm bekas kedap, simpan dlm peti ais. Nak goreng, keluarkan pada suhu bilik. Resepi ini juga sesuai utk burger malaysia mcm yg ina buat tu...  Ada gak yg kata...bakar dlm oven sekejap lepas tu boleh la simpan dlm peti sejuk...petuanya supaya tak serap minyak bila digoreng nanti.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan