19 Mei 2011

APAM GULA HANGUS

1st time buat terus menjadi.  Tu yg suka tu..  Nanti nak buat bg cantik lagi, tak nak gelembung2 cam tu.  Masuk air la tu gamaknye.  Tak per..nanti kita try lagi ye.  Resepinya nanti ina buh.  

Guna acuan lompang.  Rasanya sungguh gebu dan lembut sangat2.  Terima kasih kepada tuan empunya resepi.  Dah banyak kali gak membuatnya.

Yang ini ina buh coklat rice, permintaan anak2.  Mcm jongkong emas pun ada..hahaha.

3 acuan berbeza.  Yang mana ada je..hentam sajalah.

Masih panas lagi.  Nanti nak balut tudung pengukus tu.


Nah ini dia resepinya.  Baru hari ni berkesempatan nak buh kat sini.


APAM GULA HANGUS 
inta izin buh kat sini ye...hazz 63 dr myr
Bahan-bahan :

Bahan A buat gula hangus:

1 cawan gula pasir
1 cawan air (ina guna air panas) 

Bahan B (dikisar):
 
2 bj telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder (ina tambah)

1 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara:

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan sikit air panas, kacau dan masukkan bakinya. Kacau lagi smpai mendidih dan gula cair semuanya. Sejukkan (suam pun ok).

2. Di dalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit.

3. Masukkan gula hangus tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah.

NOTA: Jika guna acuan lompang, kukus 20 min sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan