23 Mei 2011

BINGKA PANDAN

Ambik resepi dari blog mat gebu.  Memang puashati sangat.  Sedapppp!

 Kat kedai pun tak dapat rasa sebegini tau! 

 Ina suka bijannya banyak.  Buat sendiri lagi berbaloi.

Emmm....yummy!  Anak2 pun suka.

*********************************************************************

RESIPINYA:-

BAHAN:

2 1/4 cwn tepung gandum            
1/2 cwn gula (3/4 cwn klu nk manis)
2 cwn santan
3 bj telur 'B'
1 cwn jus pandan (6 helai)
1 cams (paras) mentega
1 camt garam
1 camt pewarna hijau
Bijan 

CARA:

1)  Kisar semua bahan kecuali bijan.
2)  Lengser loyang (Ina guna periuk bingka berlubang) dgn mentega dan panaskan sekejap-2 min.
3)  Tuang adunan dan taburkan bijan.
4)  Bakar sampai masak.
5)  Sejukkan betul2 baru dipotong.











Tiada ulasan:

Catat Ulasan