24 November 2014

APAM BALIK - msoreo myr

Dapat lebih kurang 10pcs saiz kecil
BAHAN:

2 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn air/susu cair
1/2 cwn gula
1 biji telur A
1 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt esen vanila (ina tambah)
Garam
Pewarna kuning

*Inti: kacang tumbuk + gula + jagung krim dlm tin....nak buh kaya pun boleh...

CARA:

1.  Pukul gula dan telur sampai kembang dgn whisk.
2.  Campur air + soda + bp dll.
3.  Akhir sekali + tepung - kacau sebati.


*******************************************************************

Ina guna whisk dan senduk mcm ni. Adunan tak terlalu cair dan pekat.

Ina buh 3/4 senduk adunan....tak payah kacau ye.... biar smpi jadi buih2 cam ni.  Ina guna kuali non-stick saiz kecil.  Mmg nmpk comel sgt. Senang nak makan.

Bila dah agak kering sikit, tabur gula dan bhn inti yg lain.

Takde kacang tumbuk masa ni....so buh jagung krim dan gula je...huhuhu!  Sedap mkn klu buh jagung tu byk2.

Kemudian tutup dgn tudung mcm ni.  Sekejap je masaknya.  Jgn biar lama sangat tau! 

Angkat je kuih terus lipat ye.

Seronok sangat bila dapat buat sendiri.  Memang gebu adunan ni.  Terima kasih msoreo. 

Semuanya jagung meleleh2....hihihi


Gebuuuuu.....sangat!

Sekejap je habis.

Nanti nak buat lagi dan lagiiiiii..........

Kalau nak buat lempeng biasa pun ok jugak rasanya.  Cicah dgn sambal bilis...ehmmm tentu sedap!







Tiada ulasan:

Catat Ulasan