03 Jun 2014

POPIA NESTUM

Ambik resipi kat myr....memang berbaloi2. Terima kasih tuan empunya.
1 pek besar (40pcs) dpt la 3 balang kuih tu.

BAHAN:

1 pek kulit popia (digulung dan goreng)

KISAR:-

Nestum
Gula
Susu Tepung (horlick pun ok)

BAHAN PELEKAT:-

Air


CARA:

1) Kulit popia digulung longgar dgn lidi, hujungnya dilekatkan dgn air.

2) Kemudian gunting serong2....goreng dalam minyak yg byk.

3) Dah nmpk keperangan terus angkat dan tos....sejukkan.

4) Buh dalam bekas, tabur bahan kisar tadi rata2.....SIAP!!!

*** Ina agak2 je kemanisan nestum tu, tak suka manis sgt......
terpulanglah kpd anda jika suka manis yg lebih....boleh tambah

*************************************************************************

Yg ini 2 pek bsr popia....dpt byk ni.
Cerai2kan begini.
Gulung dgn lidi, hujungnya lekat dgn air.
Lidi tu mesti lebih pjg dpd popia.
Gunting serong2 tp yg ini Ina gunting bulat2.
Lebih menarik klu digunting serong2. Yg ini bila goreng jd tak cantik!  Jgn ikut tau!!
Goreng dlm minyak yg byk.  Jgn smpi hangus pulak.  Dah keperangan terus angkat, tos dan sejukkan.
Tengok....yg ini Ina gunting serong2, cantik je uratnya selepas digoreng.
Sejukkan dulu.
Tabur nestum yg dah dikisar tadi rata2....rasalah manisnya ye....klu kurang tambah lagi.
1 pek bsr dpt 3 balang cam ni.
Masukkan dlm balang, tabur nestum, gaul rata2....siap!!!
Dapat banyak dan berbaloi2.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan