27 Mac 2014

APAM BALIK

Sumber asal: Kak Hanieliza
sumber kedua: http://fizalgk.blogspot.com/
minta izin ye...

BAHAN A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 camt baking powder 
1/2 camt garam

BAHAN B
2 cawan susu segar 
1/2 cawan minyak 
2 biji telur

BAHAN C (untuk inti)
1 cawan jagung krim
Sedikit kacang goreng di kisar kasar


Cara membuat

1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk besar.


2. Masukkan semua bahan B dan kacau rata.


3. Panaskan kuali non stick dan sendukkan adunan...tutup kuali non stick dan biarkan adunan tiga suku masak


4. Letakkan jagung krim dan taburkan kacang tanah kisar, lipat serta bolehlah di hidangkan. Apam balik yang di jual di pasar malam selalunya di tabur sedikit gula di atas intinya tetapi bagi saya adunan ini sudah cukup manis dan sedap.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan