27 Mac 2014

GETUK UBI KAYU

Sumber: Razzizz myr
minta izin ye...

Photo-0208

















Bahan-bahan ( 8 inch atau 7 inch loyang )
  • 1kg ubi kayu-kupas,buang urat tengah dan potong kecil
  • 40ml air
  • 50gm gula merah
  • 150gm gula melaka
  • 10gm gula pasir
  • 1/2st garam
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 1/2st garam
  • 1 helai daun pandan
  • loyang-disapu sedikit mentega

Cara-cara

  1. Photo-0201
    Ubi kukus empuk dan dilecek semasa panas
  2. 3_j
    Gula melaka dipotong kecil2 dan bersama jenis gula lain dan garam,air dimasak hingga gula larut.
  3. Air gula panas ditapis dan panas2 masuk dalam ubi.Adun rata dan masuk dalam loyang dan tekan2 hingga padat.Biar sejuk betul baru boleh dipotong.
  4. Kelapa parut putih,garam dan pandan dikukus 15 min.
  5. Ubi dah sejuk,boleh dipotong dan dimakan bersama kelapa kukus.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan