19 Mac 2014

JAGA ADAB

ADAB PERGAULAN DALAM KELUARGA


1- Mengucap salam ketika bertemu dan berpisah
Ucapan salam merupakan satu doa kebaikan yang ditujukan kepada saudaranya. Mengamalkan ucapan salam apabila bertemu dan berpisah akan mengeratkan hubungan silaturahim sesame keluarga. Lebih berkesan lagi sekiranya ucapan salam itu diiringi dengan berjabat tangan antara dua saudara. Menurut hadis Rasulullah SAW, dosa orang yang berjabat tangan akan gugur seumpama gugurnya daun kering di musim luruh ketika itu angina bertiup kencang.
2- Berkasih sayang
Perasaan kasih sayang antara anggota keluarga perlu disemai dan dipupuk semenjak kecil. Ibu bapa perlu menunjukkan sifat kasih sayang seperti mencium dan memeluk mereka apabila perlu. Seorang sahabat datang berjumpa Rasulullah SAW. Tiba-tiba cucu baginda datang dan terus duduk di atas riba. Rasulullah SAW terus memeluk dan mencium cucu tersebut. Sahabat itu berkata bahawa dia mempunyai anak yang ramai. Tetapi tidak pernah memeluk atau mencium mereka. Rasulullah SAW membalas dengan berkata;
sesiapa yang tidak menyayangi tidak akan disayangi.
3- Menjaga lidah
Menjaga lidah daripada menyakiti hati orang lain perlu diamalkan terlebih dahulu oleh para ibu bapa. Seorang suami yang menjaga lidahnya dari menyakiti hati isterinya akan menjadi qudwah kepada anak-anaknya. Begitu juga seorang isteri yang menjaga lidahnya daripada menyakiti hati suami akan menjadi contoh buat anak-anaknya.
Rasulullah SAW sentiasa mengingatkan umatnya agar berhati-hati apabila berkata-kata. Sebab itulah baginda lebih suka sekiranya kita berdiam diri daripada mengeluarkan kata-kata yang boleh menyakitkan hati orang lain.
4- Merendah diri
Sikap merendah diri dan menghormati pendapat orang lain perlu diamalkan dalam anggota keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud,
Sesungguhnya Allah SWT telah mewahyukan kepadaku supaya kamu semua merendah diri sehingga tidak ada seorang pun yang berasa diri lebih daripada orang lain.
5- Sentiasa berbaik-baik
Islam amat menitik beratkan hubungan silaturahim antara keluarga. Oleh sebab itu Islam melarang sesiapa yang bergaduh kemudian tidak bertegur sapa melebihi tiga hari.
Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud,
Tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa dengan saudaranya melebihi tiga hari.
Sebab itulah Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,
Yang terbaik antara kedua-duanya (yang tidak bertegur sapa) ialah orang yang mula memberi salam.
Rasulullah SAW juga bersabda yang bermaksud,
Orang yang suka memaafkan itu, Allah akn tambahkan kemuliaan untuknya.
6- Saling tolong menolong
Ibu bapa boleh memberitahu anak-anak kelebihan suka menolong orang lain. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,
Sesungguhnya Allah akan menolong hambaNya yang sentiasa menolong saudaranya.
Sekiranya kita mahu Allah menolong dan memudahkan urusan, kita hendaklah rajin menolong orang lain terutamanya keluarga sendiri.
7- Meminta izin
Meminta izin adalah satu adab yang sangat tinggi nilainya. Anak-anak bukan sahaja dilatih untuk meminta izin daripada ibu bapa apabila mahu keluar daripada rumah. Tetapi mereka juga hendaklah dilatih meminta izin dengan ahli keluarga lain apabila mahukan sesuatu yang bukan hak milik mereka.
8- Menghormati yang tua, menyayangi yang kecil
Rasululllah SAW bersabda yang bermaksud,
Bukan termasuk dalam golonganku sesiapa yang tidak mengasihi kanak-kanak dan tidak menghormati orang tua.
Rasulullah SAW merupakan seorang yang suka kepada kanak-kanak. Baginda akan menegur dan bergurau dengan kanak-kanak yang ditemui sewaktu dalam perjalanan baginda.
Sebenarnya adab pergaulan dalam keluarga sangat banyak. Apa yang saya nyatakan di sini hanyalah sebahagian daripadanya sahaja. Sebagai ibu bapa, kita perlu menerapkan adab-adab Islam dalam kehidupan berkeluarga.
Adab-adab inilah yang akan membentuk jatidiri anak-anak dalam masyarakat dan menjadi sebutan orang. Apabila anak-anak ini membawa budaya yang baik dan akhlak yang mulia dalam masyarakat, tentu sekali orang akan bertanya, “SIAPA IBU BAPAMU”?
Oleh, Ustazah Norsaleha Mohd Salleh
Ketua Wanita,
Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
Sumber: Majalah Iman No; 13
*****************************************************************************


ADAP MURID KEPADA GURU


Adab Murid kepada Guru Oleh Imam al-Ghazali.
1. Beri hormat dan salam kepada guru
2. Berdiri apabila bercakap dengannya/ketika sudah selesai mengajar/ ketika bersurai.
3. Minta izin sebelum bercakap dean jangan terlalu banyak bercakap
4. Jangan melahirkan pandangan guru lain yang bertentangan dengan pendapat guru
5. Jangan memperkecilkan kebolehan guru
6. Duduk dengan tenang dan sopan serta berilah tumpuan ketika guru sedang memberi penerangan.
7. Jangan menyindir/ ketawa ketika guru sedang mengajar.
8. Jauhilah daripada menduga guru dengan perkara-perkara yang mengguriskan perasaannya.

******************************************************************
TANGGUNGJAWAB ANAK TERHADAP IBU BAPA
Antara adab/tanggungjawab seorang anak terhadap ibubapanya adalah seperti berikut:

1. Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan /ajaran ibubapa. Sesuai dengan perintah Allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa.

2. Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan suara yang rendah ketika bertutur dengan ibubapa. Jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Allah SWT .

3. Sentiasa hormat dan kasih sayang kepada kedua ibubapa.

4. Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka, kerana derhaka kepada kedua ibubapa adalah suatu dosa besar. Anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapnya akan tidak mendapat keredhaan Allah dan ibadatnya tidak diterima Allah swt.

5. Sentiasalah mendoakan dan meminta keampunan untuk mereka, sama ada mereka masih hidup atau setelah mereka meninggal dunia dengan berdoa'
" Ya Allah ampunilah dosaku dan dosa kedua ibubapaku, rahmatilah kedua-duanya sebagaimana mereka memeliharaku pada waktu kecil"

6. Hendaklah memanggil ibubapa dengan panggilan yang disenangi mereka.

7. Gembirakanlah hati ibubapa dengan menolong kerja rumah di samping melayani dengan penuh kasih sayang (jika tinggal bersama) atau dengan memberikan apa juga bantuan mengikut keperluan yang dihadapi semasa menghadapi saki baki hidupnya.

8. Ucapkan salam dan pohon kemaafan kepada ibu bapa ketika bertemu dan berpisah dengan mereka, kerana mungkin salah seorang darinya (anak atau ibu dan bapa) akan meninggalkan dunia yang fana ini tanpa dijangka.

9. Muliakan sahabat-sahabat ibubapa, hubungkan tali silaturrahim dengan keluarga dan sahabt-sahabat mereka.

10. Apabila mereka sudah lanjut umur (tua) dan uzur, hendaklah dipenuhi segala keperluan mereka. Selalu menziarahi mereka kerana dengan ini boleh menghibur dan mentetenteramkannya, sebagai melahirkan kesyukuran kepada Allah terhadap jasabakti yang telah dapat dinikmati.

11. Apabila ibubapa meninggal dunia, anak hendaklah membanyakkan berdoa untuk keselamatan dan mendapat rahmat dari Allah, banyakkan bersedekah dan membacakan ayat-suci Al Quran untuk dihadiahkan pahalanya kepada mereka. Semua kebajikan yang dilakukan akan diterima berterusan pahalanya untuk mereka di sisi Allah swt. Inilah satu kaedah yang berterusaa yang menghubungkan antara anak dan ibubapa walaupun jasad mereka tidak ada lagi.
Semoga panduan ringkas adab atau tanggungjawab anak terhadap ibupapa ini dapat dihayati serta dikongsi bersama oleh kita semua dan anak-anak zuriat kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan