27 Mac 2014

PULUT PANGGANG/UDANG

Sumber: periuktanah blogger
minta izin ye....



Bahan-bahannya mudah sahaja ..

Bahan A: (lebih kurang 15 batang pulut panggang)
2 cawan beras pulut
3 sudu besar minyak masak + 2 cawan air / santan cair
sedikit garam

*** Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi, masak seperti memasak nasi biasa. Sejukkan sebentar.

Bahan Inti:

1 1/2 cawan kelapa parut putih
3 ulas bawang merah - tumbuk

2 ulas bawang putih - tumbuk
2 batang serai - hiris halus dan tumbuk
3 camb cili kisar- ikut citarasa pedas
segenggam udang putih (ina guna udang kering)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Masak semua bahan (api sederhana) hingga agak kering. Tambah garam dan gula secukupnya.

*** Jika ingin inti lebih tahan lama, tumiskan bawang, merah dan putih, serai,udang dan cili hingga garing, kemudian barulah dimasukkan kelapa... Kacau sebati hingga inti agak kering.

Sediakan daun pisang yang dilayur secukupnya. Sapukan sedikit minyak dan buatlah mengikut gambar di bawah.

Kalau suka bahagian luar pulut panggang garing, pangganglah lebih lama. Apabila  bahagian luar daun pisang kehitaman, bolehlah diangkat dan dihidang.

Nota: pulut panggang yang sedap sangat bergantung kepada kesedapan inti yang cukup rasa masin, manis (daripada udang) dan beraroma serai juga kunyit.n




*******************************************


**************************************************************************
PULUT PANGGANG (PULUT DIKUKUS)
Sumber: http://nottinettii.blogspot.com
minta izin ye...



Bahan-bahan membuat Pulut:

2 cawan beras pulut - cuci - rendam selama 3 jam
1 cawan santan cair
1/4 sudu kecil garam  
2 helai daun pandan - disimpulkan
Daun pisang 2 keping 
lidi cungkil gigi / stepler jer.

CARA:

1)   Didihkan air dalam periuk kukus.
2)  Campurkan garam + santan dan kacau. Tuangkan dalam beras pulut, kacau dan 
      kukus pulut sehingga masak sepenuhnya. 
3)  Lebih kurang 30 minit/ smpi masak.

Bahan Inti :
1/2 biji kelapa parut putih 
4 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 batang serai - dihiris nipis - kisar
7 tangkai cili kering yang dah direbus - toskan - kisar
1/2 inci kunyit hidup - kisar
1/4 cawan udang kering - rendam sekejap dan toskan - kisar

Cara:

1. Panaskan kuali bersama 1 1/2 camb minyak  - tumis semua bahan kisar dan kacau sebati.
2. Kemudian masukkan kelapa parut - kacau dan masak sehingga kering. letak sedikit garam       sampai rasa dah ok. Sejukkan.

Penyediaan Pulut Panggang :

1)  Layur daun pisang - potong 4 segi - Sapu sikit minyak kat sebelah permukaan daun pisang.
2) Letakkan sikit pulut atas daun pisang - ratakan sedikit +  letak sesudu inti atas/tengah- tengah pulut. Gulung ketat/padat pulut tu.  Pin/staple pun boleh. 
3) Bakar pulut atas pemanggang guna api kecil (anggaran 10 minit) - Jangan lupa terbalik-balikkan pulut.
4) Setelah masak, angkat dan biar sejuk.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan