sumber: Kak Fida .....Minta izin ye K.Fida.
Bahan-bahan ( loyang 8 x8 / 9x9 inc. )
- A) Lapisan Bawah :-
- 8 keping roti - disiat2 halus
- 2 biji telur
- B) Masak dan tapis :-
- 100 g santan pekat
- 130 g susu segar atau air
- 100 g gula melaka
- 2 sb gula pasir
- 1 helai daun pandan - disimpul
- Lapisan Atas :-
- 80 g tepung beras (3/4 cwn)
- 10 g tepung jagung ( 1 sb rata dan padat)
- 2 sb gula pasir
- 350 g santan pekat
- 250 g air
- 1/2 sk garam
Cara-cara
- Satukan bahan A & B dan kacau hingga sebati, tambah sedikit pewarna coklat jika adunan pucat.
- Tuang adunan ke dalam loyang bergris dan kukus selama 25 min atau hingga masak. Sementara itu siapkan bahan2 lapisan atas.
- Satukan bahan2 lapisan atas, kacau dan tapis. Masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan bawah tadi dan kukus lagi selama 20-25 min atau hingga masak.
- Sejukkan kuih dan potong sesuai selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan