27 Mac 2014

KUIH LOPES

Sumber asal: tulip77@myresepi.
sumber kedua: yatiememories



Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24 ketul )

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
Bahan Utk Air Gula
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air
  • 2 helai daun pandan, di simpul
Cara-cara
  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3 jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. 
  2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian tos dan masukkan dalam loyang + pulut. Kukus selama 20 minit. 
  3. Masukkan santan + garam - kukus lagi selama 30 minit.
  4. Alas bekas 4 segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  5. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  6. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan






1 ulasan: