Sumber asal: tulip77@myresepi.
sumber kedua: yatiememories
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan, di simpul
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3 jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur.
- Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian tos dan masukkan dalam loyang + pulut. Kukus selama 20 minit.
- Masukkan santan + garam - kukus lagi selama 30 minit.
- Alas bekas 4 segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan
sedapnyaaaa nanti akak nk copy resepi ya
BalasPadam