24 Mac 2014

DONUT



Sumber: Yani myr
Minta izin ye...

Donut

BAHAN-BAHAN (8 BIJI)

  • 200g tepung roti
  • 20g gula
  • 1/2 camt garam
  • 1 camt yis
  • 140ml susu segar
  • 20g butter
  • minyak masak untuk menggoreng
  • Gula halus/icing

Cara-cara

  1. 1
    Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
  2. 2
    Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
  3. 3
    Masukkan pula butter
  4. 4
    Kacau sehingga sekata
  5. 5
    Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
  6. 6
    Uli sehingga tak melekat ditangan
  7. 7
    Buatkan bentuk bulat
  8. 8
    Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
  9. 9
    Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
  10. 10
    Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm
  11. 11
    Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
  12. 12
    Uli biar jadi bentuk panjang
  13. 13
    Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
  14. 14
    Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
  15. Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan