24 Mac 2014

CAKOI



Sumber: ina_lyna myr
Minta izin ye...

Image0108

BAHAN-BAHAN: (3-4 org makan) 

400gm tpg. gandum

1 cwn air

1 camb planta (cairkan)

1 camt garam

3 camb gula

1 camb susu pekat 

1 bj kuning telur

2 camt yis

1/2 camt soda bikarbonat

minyak utk menggoreng


CARA:
  1. Campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.
  2. Masukkan tepung sikit2 dan uli lagi. Kalau lembik sangat, tambah tepung sikit lagi.
  3. Kalau ikut cara betul kena uli sampai tak melekat.tapi akak dah tak larat..tinggalkan je...agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan.
  4. Canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya.
  5. Angkat cakoi tadi dan tarik sikit sebelum masukkan ke dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari tu.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan